Blog

Fulltext alt text

Léckerítés 2.0 – avagy miért éri meg gondozásmentes acélkerítésre váltani?

Sokan kedvelik a léckerítések romantikus, szinte bukolikus hangulatát, meleg színeit, ezért nagyon gyakran ez az újonnan épült, vagy felújított házak esetében az első választás a „porta” körülkerítésére. Az első 3-8 év (a felhasznált faanyag és festék minőségének függvényében) azonban gyorsan lepereg, ahogy a kezdeti festék is a lécekről. Az egykor büszke léckerítésünk nemcsak vedletten, kopottasan néz ki addigra, de a deszkák némelyike, vagy többsége elkezd vetemedni az eső és napsütés hatására, girbegurba lesz.

Ilyenkor két választása van a tulajdonosnak.

Az egyik, hogy elzarándokol a megfelelő boltba, és megpróbál a csavarodott deszkák helyett ugyanolyanokat vásárolni, ami 5-8 év után már nem lesz egyszerű. Ha szerencséje van és kap, elszörnyedhet a faanyag árakon, majd hazacipeli (a kocsi műanyagját, kárpitját szétkarcolva), felszereli a deformáltak helyére. Egyúttal beszerez egy kazal csiszolópapírt is, és nekilát a léckerítését mindkét oldalon kézzel lecsiszolni, mert a csiszológépek nem férnek be a lécközökbe, ahogy egyébként a legtöbb felnőtt keze sem. Közben becsönget a szomszédhoz is, mert a kerítés túloldala az ő telkülkön van. Ha jóban vannak, nem gond, ha nem, itt az ideje megbarátkozni. A telek méretétől függően a csiszolás néhány naptól néhány hétig tarthat, majd le kell mosni a portalanítás miatt az egészet. Száradást követően mindkét oldalán és az élein le kell festeni a léceket, óvatosan, hogy ne csöpögjön a lábazatra. Ha megszáradt, ugyanezt meg kell ismételni, mert „egy réteg nem réteg”. Apróbetűs rész, hogy az újonnan feltett, nyers része soha nem lesznek azonos színűek azokkal, amik már évek óta fenn vannak. Akárhogy csiszoljuk, a régieken marad festék, és maga a fa is sokat sötétedik, ahogy süti a nap. Maga a festés szintén napok vagy hetek munkája, megint csak telekmérettől függően. Lehet imádkozni, hogy csiszolás után, illetve a festés első napján ne essen az eső, mert sokat ront a látványon. Az utólagos festés soha nem olyan tartós, mint az első, tehát ismétlés 2-3 évente.

A másik és egyben legjobb, legfentarthatóbb és legkényelmesebb megoldást gondozásmentes kerítések formájában a Zensteel kínálja a tudatos telektulajdonosok számára. Akinek nincs kedve a fenti mutatványhoz, az választhat eleve a DAKO lemezkerítések közül, amelyek már 1 méterről is pont olyanok, mintha fából lennének. Ha eredetileg elkövette a hibát, a DAKO az eredeti falécek helyére is gond nélkül felcsavarozható. A következő 25-30 évben se festés, se vetemedés, sem rozsda vagy fakulás, a gond letudva. Ha pedig időközben egy új mintával dobnád fel a telekhatárokat, széles kínálatunkból pikk-pakk összeállíthatod a felfrissített kerítést anélkül, hogy bármilyen további bonyodalommal számolnod kéne.

Válts akár most gondozásmentes DAKO acélkerítésre a Zensteel webshopjával!

Hírlevél feliratkozás

NE MARADJON LE AKCIÓS AJÁNLATAINKRÓL

Kapcsolat